Srbija 2012. završava u recesiji

Bez autora
Aug 16 2012

Narodna banka Srbije upozorila je juče da će inflacija u ovoj godini dostići i celih 10 procenata ako bude podignut PDV na 20 odsto i ako poskupe struja, gas i lekovi. NBS je promenila i projekciju rasta BDP-a i sada očekuje da će privreda godinu završiti u u recesiji od pola procenta, umesto da ostvarimo rast od 0,5 odsto, kako je do sada projektovano.U NBS su ocenili i da će trajnija stabilizacija deviznog tržišta odnosno kursa, biti moguća tek ako vlada bude preduzela kredibilne fiskalne mere. Upravo su povećano trošenje države, zamrzavanje aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, kao i neizvesnost u zoni evra, bili faktori koji su presudno uticali na rast premije rizika Srbije i pritiske na pad dinara u toku ove godine...

Srbija 2012. završava u recesijiNarodna banka Srbije upozorila je juče da će inflacija u ovoj godini dostići i celih 10 procenata ako bude podignut PDV na 20 odsto i ako poskupe struja, gas i lekovi. NBS je promenila i projekciju rasta BDP-a i sada očekuje da će privreda godinu završiti u u recesiji od pola procenta, umesto da ostvarimo rast od 0,5 odsto, kako je do sada projektovano.

U NBS su ocenili i da će trajnija stabilizacija deviznog tržišta odnosno kursa, biti moguća tek ako vlada bude preduzela kredibilne fiskalne mere.

- Upravo su povećano trošenje države, zamrzavanje aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, kao i neizvesnost u zoni evra, bili faktori koji su presudno uticali na rast premije rizika Srbije i pritiske na pad dinara u toku ove godine - rekao je generalni direktor sektora za monetarne analize NBS Branko Hinić, predstavljajući avgustovski izveštaj o inflaciji.

Prema njegovim rečima, inflacija je u julu dostigla 6,1 odsto, što je iznad gornje granice cilja od 5,8 odsto. Na rast cena prevashodno je uticala suša, koja je proizvela rast cena voća i povrća i mesa, zbog skoka cene stočne hrane. Uz to, inflacija je podstaknuta i padom dinara, koji je poskupeo sve uvozne proizvode. U NBS očekuju da inflacija nastavi da raste sve do sredine 2013. godine, a da se u predviđene okvire vrati tek krajem te godine.

- Zbog snažnog rasta cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, možemo očekivati poskupljenja prerađene hrane. Visoko učešće hrane u indeksu potrošačkih cena čini inflaciju veoma osetljivom na šokove u ovim cenama, kao što se dogodilo u drugoj polovini 2010. godine. Iako nakon usvajanja mera fiskalne konsolidacije dinar može ojačati, po osnovu dosadašnje deprecijacije još neko vreme moguća su poskupljenja uvoznih proizvoda - istakao je Hinić, koji očekuje i brži rast regulisanih cena (kao što su struja, grejanje i slično), imajući u vidu da ove godine do sada nisu rasle.

Ako država ipak ne bi podigla regulisane cene, to bi inflaciju smanjilo na devet odsto, a ako bi i PDV ostao na sadašnjem nivou, rast cena bi bio za još jedan procenat niži. U svakom slučaju, država ove godine neće postići ciljanu inflaciju. Prema Hiniću, rast cena bio bi još viši da nije već niskog standarda građana, odnosno slabe agregatne tražnje, uz rastuću nezaposlenost i „skromne perspektive privrednog rasta“, zbog čega će se prodavci uzdržavati od dizanja cena.

Prema podacima centralne banke, u drugom tromesečju ostvaren je privredni rast od 0,6 odsto u odnosu na prvi kvartal, ali i pad od takođe 0,6 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine. Na ovakav rezultat uticao je brži rast izvoza od uvoza i rast državne potrošnje, dok je istovremeno tražnja domaćinstava u periodu od aprila do juna bila u padu. Glavni razlog za očekivani pad BDP-a u 2012. je suša i pogoršana perspektiva rasta evrozone, zbog čega je NBS smanjila i projekciju rasta u narednoj godini sa tri na 2,5 odsto.

- Dugotrajna suša će ostaviti velike posledice po ovogodišnji poljoprivredni rod, pre svega kukuruza. To će, s obzirom na učešće poljoprivredne proizvodnje u BDP-u i izvozu, imati znatan negativan uticaj na ekonomsku i spoljnotrgovinsku aktivnost u narednom periodu - rekao je Hinić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik